Leģenda

Kādreiz es dzīvoju Paradīzes Dārzā, bet tad es to zaudēju. Nezinu un neatceros, kā tas notika... Tas bija sen....Daudz kas ir aizmirsts un pazaudēts dažādu iemeslu pēc. Esmu piedevusi un, nu, dodos ceļā. Ceļš ir grūts, bet brīnumu un pārsteigumu pilns. Gadās, ka ejot šo ceļu, es paklūpu aiz kāda akmens vai šķēršļa. Lai cik dīvaini tas nebūtu, es priecājos, ka tā, jo zem tā allaž ir kāda norāde uz Paradīzes Dārzu. Tāpēc es turpinu iet (darīt) un aicinu jūs līdz meklēt savu paradīzes dārzu, kur piepildās visas vēlmes un cerības.

pirmdiena, 2014. gada 21. aprīlis

Pēcdzemdību vēdera masāža

Tradicionālā medicīna Latvijā neatzīst vēdera aiztikšanu vismaz 6 nedēļas pēc dzemdībām. Šī masāža aizgūta no meksikāņu vecmāšu pieredzes. Priekšnoteikumi tās veikšanai ir divi:
  • Sievietei rit 1.-4. pēcdzemdību nedēļa (7. – 30. diena);
  • Dzemde normāli atkopjas pēc radībām (nav asiņošanas, endometrītu). Par to liecina izdalījumi no dzemdes, kas kļūst aizvien gaišāki un samazinās. Nedēļu pēc dzemdībām dzemde jau gandrīz ir atgriezusies iegurņa dobumā, to var sataustīt aptuveni divu pirkstu augstumā virs simfīzes.

Vēdera masāža ir meditatīvs un relaksējošs pasākums, mirklis atpūtas māmiņai, kas kopš dzemdībām nepārtraukti bijusi kopā ar mazuli. To parasti veic pēdējās pēcdzemdību vizītes laikā, kā apliecinājumu, ka viss kārtībā, ka gaidību laiks noslēdzies vislabākajā veidā – ar jauna cilvēka nākšanu pasaulē, un ka tagad māmiņa un bērns vairs nav divi vienā, bet atsevišķas personas. To dara mierīgā brīdī, kad bērns pabarots un ir, kas otrā istabā viņu pieskata, lai māmiņa var pilnībā atslābināties. To var apvienot ar Pirtīžu vai Rebozo aizvēršanās rituālu.
Masāžu veic uz mīksta matracīša, kas izklāts uz grīdas, vai stabilā gultā. Māmiņai sarūpē ērtu atbalstu galvai, rokām. Katru darbību veic, klusi paskaidrojot, kādēļ. Masāžai izmanto dabisku eļļu ar maigu vai neitrālu aromātu – piem., Welleda kliņģerīšu eļļu, arnikas eļļu vai citu E vitamīniem bagātu. Var lietot olīveļļu, kurai pievienota lāsīte māmiņai tīkamas ēteriskās eļļas – piemēram, greipfrūta, kas darbojas kā antidepresants, citrona, kas aizdzen skumjas, lavandas, kas attīra miesu un garu.
Masāža beidzas ar pateicības lūgsnu Dievam, ķermenim, mātei un bērniņam.


Īpašs paldies par vēdera pēcdzemdību masāžas atvešanu uz Latviju ārstei un vecmātei Dinai Ceplei, kura to arī iemācīja Latvijas dūlām 3. mācību gadā.

Pateicībā un pazemībā, Līga

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru

Tiešsaites sajūtu skoliņa “Gatava pēcdzemdībām”

  Teorija. Prakse. Sajūtas. 10 nedēļu nodarbības, 10 dažādas tēmas par sievietes pēcdzemdību periodu un atjaunošanos pēc dzemdībām, 10 veb...