Leģenda

Kādreiz es dzīvoju Paradīzes Dārzā, bet tad es to zaudēju. Nezinu un neatceros, kā tas notika... Tas bija sen....Daudz kas ir aizmirsts un pazaudēts dažādu iemeslu pēc. Esmu piedevusi un, nu, dodos ceļā. Ceļš ir grūts, bet brīnumu un pārsteigumu pilns. Gadās, ka ejot šo ceļu, es paklūpu aiz kāda akmens vai šķēršļa. Lai cik dīvaini tas nebūtu, es priecājos, ka tā, jo zem tā allaž ir kāda norāde uz Paradīzes Dārzu. Tāpēc es turpinu iet (darīt) un aicinu jūs līdz meklēt savu paradīzes dārzu, kur piepildās visas vēlmes un cerības.

svētdiena, 2015. gada 8. novembris

Zīdīšana pirmajās 2 nedēļās

-  Pieliekot zīdaini pie krūts jūs sajutīsiet nelielu diskomfortu laikā, kad mazulis piesūcas, bet ar katru dienu zīdīšana kļūs patīkamāka. Ir jāatnāk sajūtai, ka tas ir patīkami, gan mazulim, gan mammai;
  Zīšanas sākumā zīdainis zīž ātri. Tā viņš izsauc piena pieplūdi, uzspiežot uz oreolas. Pēc tam zīšana kļūst vienmērīga un ir dzirdama ritmiska piena norīšana ;
 Ja zīdainis nepareizi satver krūti, jūs ievērosiet biežu, sīku zīšanu, pauzi, biežu zīšanu un vientuļu norīšanu. Ja tā ir tad atgriezieties pie nodaļas par pareizu krūts satvērienu un kontaktējaties ar zīdīšanas konsultantu, kas var atbraukt pie jums uz mājām.
  Pēc kaut kāda laika mazulis pārstāj vienmērīgi zīst krūti un norīt. Viņš atpūšas. Viņš nezīž, bet arī neatlaiž. Atpūšoties sagaida jaunu piena pieplūdumu. Pēc tam viņš zīž atkal vienmērīgi vai ātri, ātri.
  Jo ilgāk viņš zīž, jo vairāk viņš ieiet ritmā: iezīīīž, norij, iezīīīīž, norij…. Viņa actiņas aizveras… krūts galiņš izslīd no mutītes… viņš nedaudz atdzīvojas un tur atkal krūti… sūūūc un norij….. Atnāk sapnītis… krūts gals izslīd no mutes…  viņš lēnām atlaiž, jūs ar mazo pirkstiņu izjaucat vakuumu… vai viņš pazīda, plaši atvēra acis un paskatījās apkārt un ir gatavs sarunai ar mammu.

Vispirms izēd pirmo krūti
Speciāli mainīt krūtis nevajag. Vispirms izēd vien krūti. Ja mazulis nav aizmidzis, piedāvājam otru krūti. Nekas nenotiks, ja viņš atteiksies. Jūsu darbs ir piedāvāt.

Modinātājplkstenis – Holecistokinīns.
Krūts zīšana un piena nokļūšana kuņģī veicina hormona holecistokinīna izstrādāšanos. Tas savukārt stimulē klejojošo nervu, kas rosina oksitocīna izdalīšanos asinīs. Ir zināms, ka holecistokinīna ietekmē mēs izjūtam labsajūtas un miera sajūtu. Nelielas oksitocīna devas nomierina un veicina mammas un bērna saskarsmi, stiprina savstarpējās saites, lielākas devas veicina miega labsajūtu (arī pēc seksa mums uznāk miegs). Jaundzimušajiem ir palielināts holecistokinīna daudzums un, iespējams, tāpēc viņi spēj būt tik apmierināti un mierīgi, neskatoties uz nelielo pirmpiena daudzumu un tauku saturu salīdzinājumā ar īsto mātes pienu. 
Holecistokinīns paaugstinās arī tikai no zīšanas, arī bez piena nokļūšanas kuņģī. Tieši tāpēc zīdainis meklē krūti bieži, ja holicistokinīna līmenis asinīs krītas. Biežā zīšana palīdz sajust labsajūtu un saražot vajadzīgo piena daudzumu. Tādējādi holicistokinīns ir kā modinātājpulkstenis, lai zīdainis būtu paēdis. Risks - iedot zīdainim knupīti, jo zīdainis nesastrādās sev nepieciešamo piena daudzumu.

Zīšanas laikā sievietes ķermenī izdalās hormoni holecistokinīns un prolaktīns, kas veicina miegainību un vieglāku aizmigšanu. Šie hormoni izdalās arī bērna ķermenī, turklāt piens satur arī nukleotīdus, kas aizmidzina bērnu. Ja tu ar bērniņu guli līdzās, tavs miega cikls sinhronizējas ar bērna miega ciklu, tādēļ tu pamosties, tiklīdz bērniņš sakustas, un viņām nav vajadzības skaļi raudāt, lai pievērst tavu uzmanību. Arī lēnā jeb dziļā miega fāze zīdošai sievietei naktī ir trīs reizes ilgāka, un tieši šajā miega fāzē notiek organisma atjaunošanās un enerģijas vairošanās. Šo iemeslu dēļ mazulis visbiežāk guļ. 

Šo iemeslu dēļ mazulis visbiežāk guļ tuvu mammai, lai zīšana būtu iespējama bez papildus celšanās un pilnīgas atmošanās. Tāpēc izmanto dabas dotās priekšrocības: guļot kopā, nevis cīnoties ar miegu un zīdot mazuli krēslā, gaidot, kamēr viņš aizmigs, lai varētu nest uz gultiņu.

"The Food of Love" by Kate Evans
Atceries un ievēro drošas kopā gulēšanas priekšnoteikumus.

Ja tomēr gribas, lai zīdainis guļ savā gultiņā, tad bieži sanāk tā kā Kates Evans  komiksā. 
 "Food of Love" by Kate Evans

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru

Tiešsaites sajūtu skoliņa “Gatava pēcdzemdībām”

  Teorija. Prakse. Sajūtas. 10 nedēļu nodarbības, 10 dažādas tēmas par sievietes pēcdzemdību periodu un atjaunošanos pēc dzemdībām, 10 veb...