Leģenda

Kādreiz es dzīvoju Paradīzes Dārzā, bet tad es to zaudēju. Nezinu un neatceros, kā tas notika... Tas bija sen....Daudz kas ir aizmirsts un pazaudēts dažādu iemeslu pēc. Esmu piedevusi un, nu, dodos ceļā. Ceļš ir grūts, bet brīnumu un pārsteigumu pilns. Gadās, ka ejot šo ceļu, es paklūpu aiz kāda akmens vai šķēršļa. Lai cik dīvaini tas nebūtu, es priecājos, ka tā, jo zem tā allaž ir kāda norāde uz Paradīzes Dārzu. Tāpēc es turpinu iet (darīt) un aicinu jūs līdz meklēt savu paradīzes dārzu, kur piepildās visas vēlmes un cerības.

ceturtdiena, 2017. gada 26. oktobris

Zīdīšanas īpatnības no 9 līdz 18 mēneši

Zīdainim šajā vecumā ir savs viedoklis par zīšanu, par to kāda, kura krūts viņam vajadzīga un kurā laikā. Pazīdis vienu, viņš rādīs uz otru. Pie krūts viņš var sākt spēlēt paslēpēs un jokot par ēšanu. Reizēm mammas varētu izdot grāmatu par zīdīšanas jogu šajā vecumā, jo pozas, kurās viņš zīž, mēdz būt ļoti amizantas.

Pirms aizmigšanas, jūs mēdzat apskatīt grāmatiņas ar bildēm un pa vidam ļaujot  pazīst krūti.
Lielākā daļa 9 mēnešīgie bērni jau sēž pie kopējā ģimenes galda. Tā viņi iepazīstas ar jauniem produktu gabaliņiem (maizi, āboliem, dārzeņiem …) , kurus lieto visa ģimene. Viņš ēd to pašu, ko visa ģimene, tikai daudz mazākos gabaliņos un daudzumos. Krūts piens joprojām ir galvenais pārtikas un imūnglobulīnu avots. Ja šinī vecumā jūs izdomātu strauji atradināt no krūts, tad būtu nepieciešams liels ēdiena un šķidruma daudzums, kas kompensētu pienu. Tas ir lielisks pierādījums tam, ka krūts piens joprojām ieņem nozīmīgu vietu bērna ēdienkartē, pat, ja kāds par to šaubās.
Jo vairāk bērns ēd citu ēdienu, ja vairāk samazināsies jūsu piens. Samazinoties piena daudzumam, palielināsies antivielu koncentrācija un atsevišķu biovielu proporcija, pielāgojoties augošajam organismam. Pakāpeniska pāreja no krūts piena uz ģimenes kopgaldu, zīdainim palīdz apgūt veselīga uztura pamatus, kas saglabājas visu dzīvi. Vairāk par BVE lasīt grāmatā Bērna vadīta ēšana

Ko dot dzert mazulim?
Visticamāk mazulis jau ir iepazinies ar ūdeni, kad sākāt pagaršot citus ēdienus. Kādus dzērienus vēl viņam var dot?
Ja mazulis zīž mammas pienu, tad papildus citu dzīvnieku pienu viņiem nevajag dot. Katram paredzēts savs piens: teliņiem govs piens, kazlēniem kazas piens, cilvēka bērnam – cilvēku piens. Viņi pagaidām to vēl nespēj pārstrādāt piena laktozes dēļ. Ja jūs tomēr vēlaties mazuli pieradināt pie govs vai kazas piena, tad izvēlieties to darīt pēc gada vecuma, tā samazinot alerģijas risku. Īpaši nesteidzaties, ja ģimenē ir nosliece uz diabētu.
Arī sulas nemaz nav tik veselīgas, kā liekas sākumā. Āboli un bumbieri ir veselīgi dēļ pārtikas vielām un šķiedrvielām, bet izspiestā sulā ir lielos daudzumos cukurs. Salīdzinājumā ar svaigiem augļiem, sulās nav šķiedrvielu un ir paaugstināts cukura daudzums. Ja jūs tomēr dodat, tad tikai 50-100ml dienā un vislabāk atšķaidītu ar ūdeni, arī neizbojātu mazulim garšas izjūtu. Bērni, kas ir pieraduši pie saldumiem daudz vairāk atsakās ēst svaigus augļus un dzert ūdeni.

Palēnināta piena pieplūde
Šajā posmā dažām sievietēm palēninās piena pieplūde. Tas ir tāpēc, ka arvien retāk mazulis zīž krūti un tas attiecīgi samazinās. Piens ir, tikai mazulim ir cītīgi jāpiepūlas, lai tas pieplūstu. Zīšana māca pacietību un darba mīlestību.

Palēninās pieņemšanās svarā
PVO (Pasaules Veselības organizācijas) grafiki rāda, ka šajā vecumā pieņemšanās svarā samazinās, ja salīdzina ar pirmajiem mēnešiem. No 9. līdz 12, mēnesim zīdaiņi pieņemas svarā aptuveni 9 g dienā. PVO svara tabula.

 Sievietei pamazām atgriežas mēnešreizes
Visbiežāk tieši šajā periodā sievietēm atgriežas mēnešreizes. Ovulācija var būt arī pirms mēnešreizēm, tāpēc ir iespējams palikt stāvoklī arī pirms tam. Mēnešreizes pēc dzemdībām mēdz būt savādākas nekā pirms tam. Tās sākās pamazām, bet ne pēkšņi, tās var būt garākas vai īsākas. Pēc dzemdībām un zīdīšanas daudzām pazūd premenstruālais sindroms vēdera lejas daļā un kļūst jūtīgākas krūtis.
Mēnešreižu laikā mainās piena garša un samazinās pieplūdes ātrums. Mazulim tas var nepatikt, bet par laimi, lielākā daļa bērnu tiek galā ar šīm izmaiņām un zīdīšana turpinās it kā nekas nebūtu noticis. Ja ievērojat, ka mēnešreižu laikā piena daudzums samazinās, tad pirmajās trīs dienās papildus lietojiet 500 – 1000 ml kalcija un magnija.

Mazulis bieži neņem krūti. Vai tās ir zīdīšanas beigas?
Šajā vecumā daži no bērniem zīž krūti vien pāris minūtes un jau ēd  pie kopējā galda. Dienas gaitā mazulis var aizmirst paprasīt, bet jūs aizmirstat piedāvāt. Šajā vecumā zīdīšana tomēr vēl ir ļoti svarīga gan ēšanas ziņā, gan emocionālā ziņā. Pasaules veselības organizācija, ASV ģimenes ārstu akadēmija, Kanādas pediatru asociācija un Lielbritānijas veselības departaments rekomendē zīdīt līdz diviem gadiem un ilgāk. ASV pediatru akadēmija rekomendē zīdīt vismaz gadu, kas nenozīmē atšķirt no krūts gada vecumā. Atšķirot bērnu no krūts gada vecumā, nozīmē, ka viņam būs daudz grūtāk iegūt visu nepieciešamo augšanai un attīstībai ar citu pārtiku. Strauji atšķirot bērnu no krūts, kritīs imunitāte un viņam būs daudz grūtāk pretoties slimībām.
Kā pabarot mazo „mūžīgo dzinēju?” Padoms  „neatteikt, bet arī nepiedāvāt” nederēs, jo tas noder, ja gribam bērnu atradināt. Ja mazulis ir ļoti aizņemts, aizmirst mammai paprasīt krūti, mammas darbiņš būtu – piedāvāt. Pat ja mazulis uzēdīs vien pāris minūtes, jums ar to pietiks, lai saglabātu zīdīšanu, bet mazulis – nodrošinās sev visu nepieciešamo augšanai un attīstībai. Zīdīšana ir brīnišķīgs veids, lai pagulētu gan jūs, gan mazulis.
Bērni, kuri apgūst rāpošanu un staigāšanu, ir ļoti aizņemti, tāpēc biežāk mostas naktī lai zīstu, lai pārstrādātu jaunās iemaņas, prasmes. Šajā laikā ir ļoti riskanti atšķirt bērnu no krūts, jo viņam pietrūks barības vielu un viņš atpaliks augšanā.

Mazulis rausta krūšu galus
Ja zīšanas laikā mazulis rausta vai knibina otru krūti vai spēlējas ar jūsu matiem, tad iedodiet viņam garmatainu lelli, mīkstu rotaļlietu vai patīkama materiāla lupatiņu. Lielākā daļa bērnu piekrīt tādai maiņai un paši atnes lupatiņu vai mantiņu pirms zīšanas. Šī mantiņa, lupatiņa būs ideāla, lai vēlāk iemigtu arī bez krūts.

Mazulis baidās no svešiem
Laikā, kad bērns mācās rāpot un staigāt, bērniem parādās baiļu sajūta. Protams, kamēr bērns lielāko daļu laika pavada mammai uz rokām, viņš jūtas drošībā, jo mamma zina, kas ir droši un kas nē. Kad mazulis sāk rāpot, viņam nākas patstāvīgi tikt noskaidrot, kur slēpjas briesmas un kur nē. Nepieredzējis mazulis drošības pēc neriskēs – kāda nezīstama vieta…., kāds neredzēts cilvēks….? Mam-ma, mam…ma!
Mazulis ir mierīgāks, ja mammu var sasaukt jebkurā brīdī. Piemēram, jūs sēžat uz dīvāna istabā, bet mazulis rāpo pa istabu, aizrāpo līdz koridoram un atpakaļ. Viss kārtībā! Viņš zina, kur jūs esat. Ja pēkšņi izdomāsiet aiziet līdz virtuvei pēc tējas, mazulis sacels traci. Mazulis mierīgi var aizrāpot no jums, bet - nav gatavs tam, ka jūs uz mirkli „aizrāposiet”.
Lai to izskaidrotu, psihologi izmanto piesaistes teoriju. Mamma šajā lomā ir drošības bāze, drošības saliņa, no kuras mazulis dodas savos izpētes ceļojumos un atgriežas atpakaļ. Zīdīšana lieliski papildina šo teoriju. Mazulis pierāpo, „uzpilda baterijas” -pabaro gan miesu, gan dvēseli jaunajiem piedzīvojumiem un dodas tālāk. (Protams, ne vienmēr zīžot. Tā var būt arī vienkārša klēpī pasēdēšana, klāt pagulēšana.)

Kā mazulis guļ šajā vecumā?

Čāpotājiem šajā vecumā iezīmējas 1-2 diendusiņas. Mazuļu šai vecumā daudz kustas un guļ 2-3 h, pa vidam pazīžot krūti. Neliels skaists bērnu šajā vecumā atsakās gulēt. Vai  slikti, ja mazulis šai vecumā aizmieg pie krūts? – nebūt nē. Tas ir normāli un pat vēlams. Tā vietā, lai pierunātu mazuli gulēt, jūs viņu aizmidzināt kā mazu zīdaini. Pakāpeniski vakara zīdīšanai pievienojas grāmatas lasīšana, tad zīdīšana beigsies, bet grāmata paliks. Pakāpeniski viens veids nomaina otru. Šī pāreja nenotiek vienā dienā, tas notiek pats no sevis. Nevajag ne kā īpaši bērnu mācīt iet gulēt. Aizmigšana ir automātisks process, kas saistīts ar smadzeņu attīstību. Pavisam drīz mazulis labprāt aizmigs ar tēti vai vecmāmiņu, ja mammas nav mājās. Protams, ja mamma būs mājās, tad izvēle būs par labu mammai ar krūti. Nesteidzaties atradināt bērnu no krūts pie iemidzināšanas. Tas ir ērti jums un patīkami arī mazulim. Kāpēc labot to, kas nav salauzts? Vairāk par bērna miegu.
Vebinārs par mazuļu miegu.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru

Tiešsaites sajūtu skoliņa “Gatava pēcdzemdībām”

  Teorija. Prakse. Sajūtas. 10 nedēļu nodarbības, 10 dažādas tēmas par sievietes pēcdzemdību periodu un atjaunošanos pēc dzemdībām, 10 veb...