Leģenda

Kādreiz es dzīvoju Paradīzes Dārzā, bet tad es to zaudēju. Nezinu un neatceros, kā tas notika... Tas bija sen....Daudz kas ir aizmirsts un pazaudēts dažādu iemeslu pēc. Esmu piedevusi un, nu, dodos ceļā. Ceļš ir grūts, bet brīnumu un pārsteigumu pilns. Gadās, ka ejot šo ceļu, es paklūpu aiz kāda akmens vai šķēršļa. Lai cik dīvaini tas nebūtu, es priecājos, ka tā, jo zem tā allaž ir kāda norāde uz Paradīzes Dārzu. Tāpēc es turpinu iet (darīt) un aicinu jūs līdz meklēt savu paradīzes dārzu, kur piepildās visas vēlmes un cerības.

ceturtdiena, 2019. gada 18. aprīlis

3 veidu zināšanas

Pema Inglande un Virdžīnija Bobro


Agrāk mēs teicām, ka bērna dzimšanai nepieciešamas divu veidu zināšanas – tradicionālās un mūsdienu.
Šodien mēs uzskatām, ka holistiska gatavošanās dzemdībām un vecāku prasmēm prasa trīs veidu zināšanas: tradicionālās, mūsdienu un zināšanas pašiem par sevi.

Pirmais zināšanu veids ir tradicionālās zināšanas – iedzimts mātes instinkts. Šis zināšanu veids sievietēm ir asinīs. To var saklausīt, sajust, kad ziņķārīgais prāts ir pieklusis.
Tomēr dzīve sabiedrībā mums ir iemācījusi neuzticēties vai nerīkoties, balstoties uz mūsu instinktīvajām zināšanām, līdz brīdim, kamēr  nebūsim visu rūpīgi pārdomājuši  un neizskatīsim visu no dažādiem skatu punktiem vai nenoskaidrosim no citiem cilvēkiem, ko viņi domā par šo jautājumu vai ko viņi darītu šajā vai citā situācijā. Viens no galvenajiem uzdevumiem sievietei grūtniecības laikā ir, pirmkārt, iemācīties sajust savu iekšējo instinktu, sirds pamudinājumu un spēt atšķirt šo sajūtu no īslaicīgās baiļu sajūtas vai bailēm, ko nodod jums citi cilvēki. Otrais uzdevums ir nepieciešamība pamodināt  sevī arī agresīvo, aizsargājošo māti un droši rīkoties tā, kā saka sirds. Tā vietā, lai mēģinātu „rīkoties pareizi” (kas ir neiespējami!), sievietēm ir būtiski rīkoties mīlestībā, darot to, kas šobrīd ir nepieciešams, neieciklējoties uz rezultātu.

Otrā veida zināšanas ir mūsdienu zināšanas, lai iegūtu priekšstatu par to, kā notiek dzemdību aprūpe slimnīcā. Gribot - negribot, un neatkarīgi no tā, vai vecāki plāno dzemdības mājās vai slimnīcā, viens no mūsdienu uzdevumiem ir sagatavojoties reālām dzemdībām, izpētot dzemdību palīdzības iespējas savā reģionā. Mūsdienu zināšanas ietver arī visaptverošu sagatavošanos visu veidu dzemdību variantiem, tostarp dzemdību ierosināšanai, ķeizargriezienam un grūtībām pēcdzemdību periodā. Šāda veida zināšanas patiešām var palīdzēt vecākiem pieņemt lēmumu par dzimšanas vietu. Pat tad, ja vecāki plāno dzemdības mājās, zināšanas par dzemdībām slimnīcā realitātē palīdzēs viņiem palikt resursu stāvoklī  arī kritiskā situācijā, ja, piemēram, nepieciešama pārvešana uz dzemdību iestādi.

Trešā veida zināšanas – zināšanas par sevi - ir vissvarīgākās. Gatavojoties dzemdībām, topošajai māmiņai šīs zināšanas par pārejas rituālu no viena stāvokļa uz citu, būtu jāizvirza par prioritāti. Un šāda veida zināšanām būtu jāvijas cauri jūsu apmācībām un dažādiem pasākumiem. Lai saprastu, kādā virzienā doties, sievietei ir jāsaprot, no kurienes viņa atnāca, kur atrodas pašlaik. Iemesls tam ir: mēs neizbēgami „izvēlamies”  tās grāmatas, apmācības un pavadošos cilvēkus dzemdībās, kas atbilst mūsu priekšstatiem par dzemdībām. Mēs reti “izvēlamies”, pamatojoties uz to, kas notiek TAGAD. Parasti mēs darām to, kas mums šķiet pareizs vai pierasts. Parasti tas, kas mums šķiet pareizs, atbilst tam, kam esam pieraduši uzticēties no bērnības.  Dzimšanas klasēs „No iekšpuses” jūs uzzināsiet, kā palīdzēt vecākiem izpētīt viņu uzskatus, pieņēmumus un ierastos uzskatus par situāciju.

Pirms saprast to, kas notiek dzemdībās un pirms „izvēles”,  pieņemot lēmumu vai plānojot kaut ko ... sāciet no iekšpuses.
Vecāki: esiet vērīgi par to, kas motivē jūs pētīt vai kontrolēt, izvēlēties vai izvairīties, rīkoties vai apstāties. Pajautājiet sev:

1.      Kam jūs ticat vai ko jūs uzskatāt par patiesu attiecībā uz (dzemdībām, sāpēm, bērniem, mātišķumu, slimnīcām utt.)?
2.      No kurienes  nāk šī īpašā izvēle? (Tā nerodas mūsu prātā. Kā bērni, mēs ticam, ka mūsu izvēle nozīmē, uzņemties atbildību, kas saņemot tuvāko atbalstu vai palielinot drošību.)
3.      No kurienes rodas šīs emocijas (piemēram, bailes, kauns, vaina)? No kurienes jūs zināt, ka tā vajag justies? Kādā veidā šīs emocijas jums palīdz? (Arī šis ir iemācīts modelis)
4.      Kāds apstiprinājums mudina jūs virzīties šī lēmuma pieņemšanas vai nepieņemšanas virzienā?
5.      Kas motivē jūs lasīt vienu grāmatu un neizlasīt citu? Kas motivē jūs nelasīt kādu no grāmatas nodaļām? Vai vēlaties lasīt materiālus, kas atbilst parastajiem apgalvojumiem?

Eksistē trīs veida zināšanas.
Gaidību laikā attīstiet visas trīs!


Copyright 2000-2013: Birthing From Within LLC, Pam England, and Virginia Bobro.
To var reproducēt un izplatīt tikai pilnā apjomā atsaucoties uz Birthing From Within.

Tulkoja Līga Giniborga


knowing thyself
.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru

Tiešsaites sajūtu skoliņa “Gatava pēcdzemdībām”

  Teorija. Prakse. Sajūtas. 10 nedēļu nodarbības, 10 dažādas tēmas par sievietes pēcdzemdību periodu un atjaunošanos pēc dzemdībām, 10 veb...