Leģenda

Kādreiz es dzīvoju Paradīzes Dārzā, bet tad es to zaudēju. Nezinu un neatceros, kā tas notika... Tas bija sen....Daudz kas ir aizmirsts un pazaudēts dažādu iemeslu pēc. Esmu piedevusi un, nu, dodos ceļā. Ceļš ir grūts, bet brīnumu un pārsteigumu pilns. Gadās, ka ejot šo ceļu, es paklūpu aiz kāda akmens vai šķēršļa. Lai cik dīvaini tas nebūtu, es priecājos, ka tā, jo zem tā allaž ir kāda norāde uz Paradīzes Dārzu. Tāpēc es turpinu iet (darīt) un aicinu jūs līdz meklēt savu paradīzes dārzu, kur piepildās visas vēlmes un cerības.

sestdiena, 2017. gada 25. novembris

Āda – āda kontakts. Kāpēc tas tik svarīgs?

Āda - āda kontakts nozīmē būt miesa pie miesiņas. Maziem, tikko dzimušiem bēbīšiem tas nozīmē satikšanos ar savu mammu tūlīt pēc dzimšanas, lai turpat uz punča pielāgotos temperatūrai, jaunajai pasaulei, mammas elpai, mikrobiem, gravitācijai, sadzirdētu tos pašas mammas sirdspukstus, mammas un tēta balsi un lēnām, ļoti lēnam adaptētos šai pasaulei. 

Lielākiem bēbīšiem, īpaši priekšlaikus dzimušiem, kas ilgi ir bijuši šķirti no mammas un tēta, dzīvojuši inkubatoros, ādas - ādas kontakts jeb ķengurmetode viņiem dod lielāku sparu cīnīties par palikšanu kopā ar saviem vecākiem, jo tā ir pirmā mīlestības valoda, ko viņi pazīst jau no pirmā - otrā grūtniecības mēneša, kad mamma pilnīgi neapzināti lika roku uz sava punča. Un ne tikai to. Šo metodi mammas var pielietot gan zīdīšanas veicināšanai, gan veselības uzlabošanai, gan lai dziedinātu šķiršanos, kas notikusi dzemdībās. Protams, tas var izrādīties ne tik vienkārši, jo var raudāt gan mamma, gan bērns, tāpēc sazinies ar dūlu vai PEP mammu, kas praktizē dziedinošās vanniņas.

Pēc pierādījumiem āda – āda kontakts:

·         Stabilizē elpošanu;
·         Sekmē siltuma apmaiņu, regulē bērna temperatūru;
·         Nomierina bērnu, nomierina mammu;
·         Uztur glikozes līmeni asinīs;
·         Veicina labāku miegu;
·         Veicina zīdīšanu, zīšanu. Sekmē zīdīšanu;
·         Veicina hormonu izdalīšanos, instinktīvu uzvedību;
·         Paaugstina svara pieaugumu;
·         Samazina stacionārā pavadīto laiku;
·         Sekmē mātes jūtas un saikni ar bērnu.
   
     Mīlestībā 
    vecmāte, dūla un zīdīšanas konsultants
    Līga Giniborga







Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru

Tiešsaites sajūtu skoliņa “Gatava pēcdzemdībām”

  Teorija. Prakse. Sajūtas. 10 nedēļu nodarbības, 10 dažādas tēmas par sievietes pēcdzemdību periodu un atjaunošanos pēc dzemdībām, 10 veb...