Leģenda

Kādreiz es dzīvoju Paradīzes Dārzā, bet tad es to zaudēju. Nezinu un neatceros, kā tas notika... Tas bija sen....Daudz kas ir aizmirsts un pazaudēts dažādu iemeslu pēc. Esmu piedevusi un, nu, dodos ceļā. Ceļš ir grūts, bet brīnumu un pārsteigumu pilns. Gadās, ka ejot šo ceļu, es paklūpu aiz kāda akmens vai šķēršļa. Lai cik dīvaini tas nebūtu, es priecājos, ka tā, jo zem tā allaž ir kāda norāde uz Paradīzes Dārzu. Tāpēc es turpinu iet (darīt) un aicinu jūs līdz meklēt savu paradīzes dārzu, kur piepildās visas vēlmes un cerības.

sestdiena, 2017. gada 11. novembris

Gatavošanās pirtīžām


Pirtīžu rituāls aizņems apmēram aptuveni 4 - 5 h (pielāgojamies bērniņam) . Temperatūra pirtiņā 40-50 grādi. 

Gatavošanās ir daļa no rituāla. Viss gatavojams mierā un labām domām, bez steigas. Ideāli, ja kaut ko var veikt pirms bērniņa piedzimšanas. Ja tomēr tas nav izdevies, tad lūdz palīdzību saviem mīļajiem.

1. Tēja, augi, saknītes, miziņas, pumpuri, plaukstošas lapas, puķes tējas uzlējumam vanniņai. Lasīt pašai ar domām par bērniņu. Ņem tās, kas pretim nāk. Meklē dārzā, mežā, pļavā, norā, Jāņu vainagā, tēju skapī mājās! Ziemā arī tirdziņos, tirgū. Ir vērts līdz mežam, dzimtas dārzam, zemei aizbraukt un lēnu garu izstaigāt. Arī ziemā tur daudz ko var atrast.


Pār pļaviņu pāriedama,
Pļavas dziesmu nodziedāju
Man piebira pilnas kurpes,
Zilu ziedu zelta rasas.

2. Zieds = ziedojums - augu pušķītis (nesen plūkts, kaltēts/nekaltēts.) To pēc pirtīžām aizved mājās vai uz laukiem, izkaltē un sadedzina. Lasīt labām domām, kā pateicību Dievam par devumiņu, savam ķermenim par veselību, bērniņam par atnākšanu. Pēc pirtīžām ziedu sadedzina, lai aiziet informācija debesīm par mammu un bērniņu, par to, ka ir piedzimuši. Pavasarī, vasarā, rudenī tas var būt- pušķītis, kompozīcija. Ziemā – pašas lasīts, gatavots tējas maisiņš vai tirgū labām domām pirkts ziedu pušķītis.
Neliec mani, māmulīte,
Bez ziediņa šūpulī:
Liec naudiņu, liec maizīti,
Liec gudro padomiņu.

Dedzi gaiši uguntiņa.
Tu nezini, ko es došu
Es Tev došu ziediņam
Trejdeviņas dzirkstelītes.

3.  Divas vai vairāk pirts slotiņas - mātes izbraucīšanai.
Pavasarī, vasarā – ziedu slotiņas (plūmju, ievu, ceriņu, jasmīnu, pļavas ziedu, vībotņu, liepu…). Meklējam pļavā, norā, mežā vai savā dārzā. Slotu siešanu var uzticēt arī saviem tuvākajiem. Slotiņas lielums – rokas apakšdelma lielumā.  Slotiņas ieliek mērcēties iepriekšējā vakarā vai slapjas ieliek maisā (ātrāks variants).


4. Avota ūdens - pašiem sagādāts, ar labām domām smelts. Tomēr, ja nav iespējams, iztiekam.
Man māmiņa pirtī pēra,
Strautā smēla ūdentiņu.
Tā tecēja mans mūžiņš
Kā strautiņa ūdentiņš.

Ticējumos rakstīts - smelts pret straumi, vienā reizē pilnu trauku un tā, lai nenopil neizlaistās. Mūsdienās vairāk ūdeni gādā tēvi, vectēvi, labām domām un vēltot tam laiku, kas reizēm ir īsts pārbaudījums.
Tā, māmiņa, tava vaina,
Ka es ļaužu valodâs:
Kam mazgaji mani mazu
Neskaidrâja ūdenî.

2673. Pirmais ūdens akā uz reizi iesmeļams, tā ka nekas neizlaistās, lai bērns augtu skaidrs, taisns cilvēks. /Birkvalde, Lielsatiķi./
2674. Pirmo mazgājamo ūdeni bērnam smeļ un nes, ka neizlaistās, lai no bērna pirmais labums neatstātos. /Kuplais, Kuldīga./

5. Maza pudelīte -  vannas ūdens ieliešana pēc pirtīžas, ko vecāki aizvedīs uz savu zemīti, mājvietu, laukiem, izliešanai - informācija Zemei par mammas un bērniņa piedzimšanu.

6. Sudrabs (piem. sudraba latiņš, krustiņš, karotīte, gredzentiņš... tad sudraba jonu iedarbība) - bagātībai;

7. Maizes gabaliņš (sagrauzdēts) - lai netrūktu maizes, labklājībai;
Neliec mani, māmuliņa,
Bez ziediņa šūpulī;
Kad nav zelta, sudrabiņa,
Liec maizītes gabaliņu.

8. Ziedi, ziedlapiņas, ziedu pušķīši vanniņas, pirtiņas  rotāšanai. To sagādāt var uzticēt savai mammai, vīra mātei.  Var gādāt arī pati, tikai mierā un labām domām lasīts.  

9. Sarkans dzīpariņš - labai veselībai, lai vieglāk zobi aug. Var sapīt pīnītē, iepinot labas domas, vēlējumus; meitiņām - lai vieglas mēnešreizes, vieglas dzemdības. Pīnītē iepinot lūgsnas, vēlējumus par veselību fizisku un garīgu;

10. Zaļš dzīpariņš - lai dzīve kā "uz zaļa zara", veiksmei, lai visi darbi iet no rokas  savas, ģimenes, dzimtas un Latvijas labumam. Var sapīt pīnītē, iepinot labas domas, vēlējumus;

11. Oglīte - pīlādža, kadiķa (mazu, mazu gabaliņu - tētim sadedzināt uz lāpstas, folijā, konservbundžā). Izdomāt kā!
Ja vecāki, vecvecāki paši kurina pirtiņu, tad malkas pagales liek pa pāriem, puisītim liek klāt ozola zariņu, meitenei -liepas, abiem pīlādža vai kadiķa zariņu.

 12. Dvieļi, autiņi pašai un bērniņam; Noder vairāki.

13. Ērtas, vieglas drēbes pirtīžu laikā. Man pašai ir lina kleita. Noder vasaras kleitas uz lencītēm, tunikas, liels audums – palags. Tētim der šorti. (Ja tēvam ir vienkāršs lina krekls, tad šai reizei tas ir piemērots).

14. Katram izdomāt 3 vēlējumus mazulim. Var arī vairāk. Ideāli, ja uzrakstīsiet tos kartiņā.. Bērniņam paliks kartiņa, sudraba lietiņai, krekliņš (drēbīte) un jūsu mutvārdu stāsts par dzimšanu un pirtīžu. Varbūt arī foto.

15. Kāda drēbīte (zeķītes, cepurīte, rāpulītis, speciāls dzimtas krekliņš, pašas šūdināts krekliņš, autiņš)  mazuļa ģērbšanai, ko valkājis brālis, māsa, pati mamma, tētis ... - saticīgai dzīvošanai. Ja ir sava tautastērpa josta, prievīte, tad tā mums noderēs bērna satīšanai (uz mirkli). Josta, prievīte noder arī koka vanniņas rotāšanai. Man būs līdzi savas jostas.
Šuj, māmiņa, man krekliņu
Deviņām vīlītēm,
Devītā vīlītē
Liec gudro padomiņu.

2792. Visus vienas dzimtas bērnus vajagot ar vienu jostiņu tīt, jo tad tie visu mūžu saticīgi dzīvotu. /H. Skujiņš, Smiltene./

2793. Pirmo bārna kraklys juovalk visim nuokūšim bārnim, lai visi bārni dzeivuotu saticeigi. /A. Borozinska, Barkava./

Vienreizējais autiņš bērna aprūpei, autiņbikses u.c. lietas bērnam.

16. .Var saslaukt pieniņu trauciņā (30 ml), bērna masāžai, bet var arī neslaukt (pirts laikā parasti no otras krūts labi tek).

17. Viegls ēdiens pašiem pēc pirtīžām (tas, ko mamma pati drīkst ēst, tas kas tētim garšo, lai ir ko uzkost, kad viņš auklē mazulīti un mammai ar pēc pirts procedūrām). Sendienās pēc pirtīžām parasti sekoja mielasts kopā ar saviem mīļajiem mājās. Varbūt kāds radiem to var sarūpēt. Ja negribas vai nav iespēju, padomāt par šo, lai tai dienā vakarā nav jāstāv mammai pie plīts. Tā ir svinama diena.
Svētībiņ, gausībiņ,
Nāc pa logu istabāi,
Jau māmiņa galdu klāja
Pirmajam dēliņam/meitiņai.

18. Pēcdzemdību vēdera masāžai man līdzi būs Weledas eļļas, bet tikpat labi tā var būt Tev kāda pašai sava mīļa eļļiņa.  Man būs arī skrubītis visam ķermenim, kuram pati ar savu degunu izvēlēsies klāt kādu ēterisko eļļiņu. Varbūt Tev pašai ir kāds labs skrubītis, ko gribas.

19. Palagu, ko nav žēl sasmērēt ar eļļu. Pirtīžās izmantoju arī garos lina dvieļus sievietes ietīšanai. Ja tavā pūrā tāds ir, tad šī būs īsta reize viņu paņemt līdzi.

Pēc pirtīžas laiks pavadāms mierā un bez steigas. Nekur nav jāskrien. Nekas nav jādara. Jāpaguļ, jāatpūšas, jāpaēd, jāpasaka viens otram mīļus vārdus un, iespējams, arī jāpamīlējas.

P.S. ja pirtīžas nenotiek Saulespirtī (saulespirts.lv), bet savā pirtiņā, tad mums vēl vajadzēs
  • Tēju, ūdeni dzeršanai pirtīžu laikā;
  • Bērna vannīti, sveces trauciņos (var tējas sveci trauciņā), spilventiņius (lai ērtāk zīdīt mazuli uz lāvas);
  • Pirtiņu sakurināt laicīgi, lai omulīgi un lāviņa silta, varbūt jau iepriekšējā vakarā (tas gan no pirts atkarīgs).

Vai atšķiras dabas lietas, kas noder puisītim, bet kas meitenei šī rituāla laikā?

Rituāla laikā nav tik daudz svarīgas lietas, cik doma, ar kādu mēs pirtīžām gatavojamies.
Pirtīžas kopumā ir pateicība Dievam par devumiņu - par māti, bērnu, veselību, mīlestību. Par to, kas ilgi lūgts, lolots, dzemdināts, par to, kas izdevies. To svinam un godinām. Un lūdzam veselību, aizsardzību, laimi arī turpmāk gan mātei, gan bērnam. Lai dzimta aug veselībā, lai stipra un mīlestības pilna katrā vienā cilvēkā!

Tāpēc katrai mammai, tētim, ģimenei lūdzu izdomāt vismaz 3 vēlējumus  mazulim. Un katram tie ir tik dažādi un unikāli!  Māmiņai lūdzu izdomāt savu pirts mērķi, kas ir tas, kam gribas pateikt paldies, kas ir bijis gana daudz un pietiekoši, un kas ir tas, kas vēl pietrūkst nedēļnieces, jaundzimušās mammas dzīvē.
Pirtī iemu, pirtī teku
Pirtī balta mazgājos
Pirtī mana dvēselīte
Ar Dieviņu runājās.


Lai top!


Mīlestībā, Līga

Vairāk Kas ir pirtīžas?











Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru

Tiešsaites sajūtu skoliņa “Gatava pēcdzemdībām”

  Teorija. Prakse. Sajūtas. 10 nedēļu nodarbības, 10 dažādas tēmas par sievietes pēcdzemdību periodu un atjaunošanos pēc dzemdībām, 10 veb...